Kosmetikos gamyba

Kosmetikos gamyba

Odos tipai ir jos priežiūra

JAUTRI ODA

 

Jautri oda, panašiai kaip ir sausa oda, pasižymi mažomis poromis, švelnumu ir lygumu. Jautri oda visada yra linkusi sausėti. Ji ne tik gamina mažai riebalų, bet ir iš prigimties yra labai plona ir turi mažai pigmento. Šio tipo odą paprastai turi šviesios, blyškios odos žmonės šviesiais ar rusvais plaukais. Jautriai odai yra būdinga tai, kad, patekus į stresinę situaciją arba supykus, ant veido, kaklo ir iškirptės srityje gali tuojau pat atsirasti raudonų dėmių. Dažnai būna taip, kad jautrią odą sudirgina pernelyg rūpestinga, intensyvi priežiūra. Be to, ją erzina dažnas jos priežiūrai skirtų produktų kaitaliojimas.

JAUTRIOS ODOS PRIEŽIŪRA

 

Kiek tik galėdami, venkite visko, kas gali sudirginti jūsų odą. Be išorinių veiksnių pasitaiko ir vidinių dirgiklių, galinčių varginti jūsų odą. Tai ne tik psichologiniai sunkumai, bet ir maiste esančios medžiagos, pavyzdžiui: aštrūs prieskoniai, alkoholis ir kofeinas.

Jei turite jautrią odą jums puikiai tiktų:

Levandų hidrolatas;
Santalų hidrolatas;
Čampakų hidrolatas;
Ramunėlių hidrolatas;
Frankincenso hidrolatas;
Hamamelių hidrolatas;
Beržų hidrolatas.

Nakvišų aliejus;
Agurklių aliejus;
Arganų aliejus;
Baltasis molis.


SAUSA ODA 

Kol jauna, sausa oda atrodo tiesiog pavydėtinai. Sulaukus brandaus amžiaus jai ima reikėti daug priežiūros, tačiau tinkamai rūpinantis visada išlieka graži, nes odos nešvarumai, pernelyg didelis jautrumas, riebus blizgesys ir didelės poros jai nebūdingi. Gerai prižiūrima sausa oda visada atrodo puikiai: ji lygi ir švelni kaip aksomas, jos poros mažos.
Sausos odos  riebalų liaukos iš prigimties yra linkusios gaminti per mažai riebalų, yra vienintelis trūkumas. Dažniausiai šis polinkis būna paveldėtas (kaip ir odos riebumas). Odos sausėjimas lemia ankstyvą raukšlių atsiradimą, tačiau optimali priežiūra tam gali užkirsti kelią.

 

 

SAUSOS ODOS PRIEŽIŪRA

 

Sausai odai tinka:


Rožių hidrolatas;
Pelargonujų hidrolatas;
Levandų hidrolatas;
Santalų hidrolatas;
Čampakų hidrolatas;
Hamamelių hidrolatas;
Palmarozų hidrolatas;
Jazminų hidrolatas;
Šalavijų hidrolatas.

Arganų aliejus;
Marulų aliejus;
Mangų sviestas;
Sviestmedžių aliejus. 


RIEBI ODA 

 

Riebalai gaminasi dėl odoje esančių riebalų liaukų. Jas sužadina arba slopina tam tikros medžiagos, tarp kita ko, hormonai. Mažučiai išorinės ląstelių dalies receptoriai priima iš šių medžiagų sklindančius signalus ir perduoda juos į vidines liaukos ląsteles.
Jeigu oda riebi, tai šie receptoriai reaguoja itin stipriai. Hormonai perduoda toliau netgi labai silpną dirginimą, ir tada pagaminama daugiau, negu reikia, riebalų.
Odos riebumas vystosi jau ikipubertatiniu laikotarpiu, maždaug nuo devintųjų gyvenimo metų, kadangi nuo šio momento prasideda hormonų sąveikos, jų santykio kitimas. Ypač riebalų liaukas suaktyvina vyriškasis lytinis hormonas testosteronas. Tačiau ne tik berniukų oda būna riebi: nuo lytinio brendimo pradžios, be daugybės kitokių hormonų, testosteroną gamina ir moters organizmas. Šių reiškinių sukeltas riebalų gaminimosi protrūkis brendimo laikotarpiu būna ypač smarkus, tačiau metams bėgant, mąžtant hormonų gamybai, gali šiek tiek susilpnėti. Tai ypač gerai matyti kaktos, nosies, smakro, kaklo srityse, taip pat pečių ir nugaros odoje, nes čia yra daugiausiai riebalų liaukų. Riebios odos pranašumas: ji ilgai išlieka lygi, be raukšlių. 

RIEBIOS ODOS PRIEŽIŪRA 

Riebios odos priežiūrai tinka:


Arbatmedžių hidrolatas;
Citrinų hidrolatas;
Mastikų hidrolatas;
Rozmarinų hidrolatas;
Kedrų hidrolatas;
Nerolio hidrolatas;
Hamamelių hidrolatas.

Graikinių riešutų aliejus
Puikalapių aliejus
Jojoba aliejus
Nakvišų aliejus

NORMALI - MIŠRI ODA

 

Normali - mišri oda- šviežia, elastinga, tampri, odoje  puikiai veikia kraujotakos sistema, nėra didelių porų, neriebi ir švari (be dėmių), lygi ir švelni kaip aksomas. Kartais moterims prieš menstruacijas gali atsirasti smulkių pustulių, kadangi tuo periodu padidėja hormonų kiekis, tokių būdu padidėja riebalinių liaukų aktyvumas. Žmonėms, kurių oda yra normali/mišri, pustulės ir smulkūs spuogeliai tikrai nėra problema. 
Šis odos tipas yra kiekvienos moters svajonė. Svarbiausias normalios/mišrios odos bruožas- elastingumas. Tokia oda praktiškai niekada nesukelia problemų, puikiai atlaiko karščio ir šalčio bei vėjo išbandymus. Nusiprausus su muilu ir vandenių, ji nesusitraukia ir neaižėja. Bėgant klaikui normali oda gali tapti riebesne arba labai išsausėti. Tad jeigu Jums pasisekė ir jūsų oda yra normalaus/mišraus tipo, rūpinkitės ja tinkamai, kad kuo ilgiau ji išliktų sveika.

 

 NORMALIOS - MIŠRIOS ODOS PRIEŽIŪRA

Jei turite normalią - mišrią odą, jos priežiūrai tinka:

Pelargonijų hidrolatas; 
Hamamelių hidrolatas; 
Jazminų hidrolatas;
Palmarozų hidrolatas;
Levandų hidrolatas.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą