Kosmetikos gamyba

Kosmetikos gamyba

Kūno priežiūros priemonių receptai

Kūno oda skiriasi nuo veido odos. Ji sudaro 90% viso odos paviršiaus, yra plonesnė negu veido oda, joje yra mažiau riebalų liaukų. Dėl to ji negali tinkamai apsisaugoti. Kūno oda, prarasdama tonusą, tapdama šiurkštesne ir jautria, savitai parodo senėjimo požymius. Grožis, atsipalaidavimas ir gera savijauta yra glaudžiai susiję su gera odos būkle. Norint išsaugoti jauną kūną, dailią figūrą, kūnui reikia skirti tiek pat dėmesio ir priežiūros, kaip ir veido odai.




      KŪNO SVIESTAS 

Ingredientai:

33 g. taukmedžio sviesto
41 g. kokosų sviesto
22 g. mango sviesto
1 ml. glicerino
1 ml. vitamino E
1 ml. jazmino kvapiojo aliejaus
 
Vandens vonioje, inde, ištirpdyti kokosų ir mango sviestus, nuimti nuo ugnies, mažais gabaliukais įdėti taukmedžio sviestą ir ištirpdyti jį. Viską suplakti, kai šiek tiek atvės pridėti glicerino ir vitaminą E, viską sumaišyti, kai dar šiek tiek atvės, pridėti kvapųjį aliejų (galima eksperimentuoti ir dėti kitus kvapiuosius aliejus arba eterinius aliejus), viską dar kartą sumaišyti ir įdėti į indelį. Po 24 val. galima mėgautis rankų darbo kūno sviestu. Gaunasi nuostabaus kvapo, ant odos tirpstantis sviestas.



                             ARBATMEDŽIO IR MĖTŲ KŪNO LOSJONAS 


Ingredientai:

1 šaukštas tarkuoto bičių vaško
60 ml. migdolų aliejaus
60 ml. vynuogių kauliukų aliejaus
60 ml. rožių vandens

60 ml. augalinio glicerino
10 lašų arbatmedžių eterinio aliejaus
10 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus
10 lašų levandų eterinio aliejaus
 

Į bičių vašką supilti migdolų ir vynuogių sėklų aliejus. Kaitinti kol vaškas suskystės. Į kitą mažą prikaistuvėlį supilti gliceriną ir rožių vandenį ir truputį pakaitinti. Atvėsus abiems mišiniams, juos sumaišyti ir plakti, kol gausis vientisa masė. Į gautą masę, pamažu, po kelis lašus, supilti eterinius aliejus. Mišinį palengva plakti kol visiškai atvės. Perpilti mišinį į sandarų indelį. Prieš naudojant indą gerai pakratyti. 



                                        GAIVINANTIS KŪNO KREMAS 

Ingredientai:

Riebalinė fazė (70-75 °C)
24 ml. avokadų aliejaus
3 ml. graikinių riešutų aliejaus
7 g. emulsinio vaško

Vandens fazė (70-75 °C)60 ml. pipirmėčių hidrolato
Trečia fazė (40-35°C)12-15 lašų greipfrutų sėklų ekstrakto ( konservantas )
0.5g/ml. natūralaus vitamino E
Ketvirta fazė (30-25°C)
5 lašai piprmėčių eterinio aliejaus  

Aliejinę ir vandens fazes sumaišyti atskiruose stikliniuose/keramikiniuose indeliuose ir įstatyti į karšto vandens vonelę, maišant ištirpinti emulsinį vašką. Abi - aliejinė ir vandens fazės turi pasiekti 55 – 60 °C temperatūrą. Sumaišyti aliejinę su vandens faze ir viską gerai išplakti mažu plaktuvėliu arba šaukštu. Masei įgavus kremo konsistenciją ir truputį atvėsus sudėti trečios fazės ingredientus. Pabaigoje sulašinti eterinius aliejus.
Kremas  tinka sausai kūno odai.



            ŠVEITIKLIS KOJOMS

Ingredientai:

100 g. jūros druskos
20 ml. vynuogių kauliukų aliejaus 
12 lašų bergamočių eterinio aliejaus
6 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus
4 g. pemzos miltelių

Dideliame dubenyje sumaišyti druską su aliejumi, paskui įlašinti eterinius aliejus ir suberti pemzos miltelius, viską gerai išmaišyti, sudėti į indelį. Palikti 24 val., kad viskas gerai įsigertų.




BALZAMAS RANKOMS


Ingredientai:

4 g. bičių vaško
20 g. kokoso aliejaus
20 ml. saldžiųjų migdolų aliejaus
8 ml. sezamo aliejaus
5 lašai pačiulių eterinio aliejaus


Ištirpdyti indelyje bičių vašką bei kokoso aliejų, supilti saldžiųjų migdolų ir sezamų aliejus. Lėtai maišant, vėsinti balzamą, kol gausis medaus konsistensijos masė. Visiškai atvėsus balzamui, įlašinti į jį eterinį aliejų ir atsargiai išmaišyti. Sudėti į sandarų indelį ir laikyti tamsioje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje.



                                             MEDAUS VONELĖ RANKOMS
 
Ingredientai:


100 ml vandens
100 g. medaus
citrina.

Užvirinti vandenį ir jame ištirpinti medų. Tada išspausti citrinos sultis ir sumaišykite visas sudedamąsias dalis. Nuo nagų pašalinti nagų lako likučius ir, kai paruošta vonelė šiek tiek atvės, 15 min. įmerkti į ją pirštus. Po procedūros nagus įtrinti mėgstamu aliejumi, pavyzdžiui, alyvuogių, kokosų, migdolų, o rankas patepti maitinamuoju kremu.

Ši medaus vonelė stiprina, tvirtina nagus, pagražina jų spalvą.


 
                       KAUKĖ NAGAMS SU CITRINOS ŽIEVELE

Ingredientai:
 
2 kupini arbat. š. želatinos
citrinos žievelės
2 valg. š. alyvuogių aliejus
50 ml vandens

Suberti želatiną į šaltą vandenį, kad želatina išbrinkinktų. Tada kaitinant ištirpinti. Sumalti citrinos žievelę kavamale, supilti į šiltą želatinos masę. Įpilti alyvuogių aliejaus ir gerai sumaišyti. Kaukę tepti ant nagų, kruopščiai įmasažuoti ir apsukti nagus maistine plėvele. Palaikyti ją 30 minučių. Paskui nuplauti rankas vandeniu.
  Kaukė skatina nagų augimą, daro nagus tvirtus ir neleidžia jiems sluoksniuotis.


                            NATŪRALUS MUILAS

Ingredientai:


200 g bazinio muilo (tokio galima įsigyti interneto parduotuvėse; tinka taukmedžių, kokosų ir pan.). Galima naudoti ir paprastą vaikišką muilą be priedų.
2 valg. š. bazinio aliejaus (rinkitės alyvuogių, migdolų, kokosų, vynuogių kauliukų, šaltalankių ar bet kokį kitą, kuris jums labiausiai patinka).
100 ml verdančio vandens.

Naudingi papildomi ingredientai::

 Jeigu pridėsite avižinių dribsnių, maltų sezamų sėklų, kavos, jūros druskos ir pan., tuomet muiliukas bus šveičiamasis ir padės pašalinti negyvas odos ląsteles.
Ramunėlių, levandų, medetkų, rožių žiedlapiai suteiks malonaus aromato, minkštins, dezinfekuos odą, skatins jos regeneraciją.
Sausi pieno milteliai, kokosų drožlės, malti migdolai padės sukurti drėkinamąjį muilą.
Eteriniai aliejai muilui suteiks kvapnumo: būtinai išbandykite ramunėlių, šalavijų, eukaliptų, pušies, vanilės, citrusinių vaisių aromatus. Tik nepadarykite klaidos ir šiukštu nepadauginkite eterinių aliejų, mat jų perdozavimas gali sukelti alergiją. Pakanka kelių lašelių. Galite išbandyti ir žiupsnelį cinamono, kakavos miltelių.
Norite spalvos? Rinkitės natūralius ingredientus: burokėlių, morkų sultis, ciberžolę, špinatus, kakavą, cinamoną... Improvizuokite!


Gamyba:

1. Sutarkuokite muilą smulkia tarka. Sudėkite jį į emaliuotą puodą, kurį įstatykite į kitą didesnį dubenį karštu vandeniu. Šilumos šaltinį palaikykite nuolat.
2. Muilą, vis maišydamos, iš lėto užpilkite verdančiu vandeniu. Masę maišykite, kol ji suskystės ir taps vienalytė.
3. Tuomet nukelkite puodą nuo šilumos šaltinio ir į vėstančią masę suberkite norimus ingredientus, kurie suteiks kvapą ir spalvą: džiovintus žiedlapius, eterinius aliejus, druską, sėklas ir pan. Tik per daug negaiškite, nes masė greitai stingsta.
4. Viską gerai sumaišykite ir supilkite į formeles. Formeles geriausia ištepti alyvuogių aliejumi, kad vėliau nesunkiai galėtumėte išimti muiliukus.
5. Palikite muilą stingti ir džiūti kambario temperatūroje 2–3 dienoms. Tiesa, muilai, pagaminti iš natūralių bazinių muilų pagrindų, gali stingti ir džiūti net iki kelių savaičių.
6. Vietoj vandens galite naudoti ir vaistinių žolelių nuovirą. 









Šaltiniai:
http://www4.aroma-zone.com/info/recettes/cosmetiques-maison
http://www.ellmuilas.lt/
http://cleopatrabella.lt/receptai.html
http://www.kosmetikosgamyba.lt/kosmetikos-receptai-4

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą