Kosmetikos gamyba

Kosmetikos gamyba

Eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai - tai sudėtingi, daugiakomponentiniai, įvairios cheminės struktūros medžiagų mišiniai, kuriuos kaupia augalai žieduose, vaisiuose, šaknyse, medienoje, lapuose ir žolėje. Išgaunami distiliacijos arba išspaudimo būdu. Eteriniai aliejai naudojami kosmetologijoje, parfumerijoje, aromaterapijoje, farmakologijoje. Dauguma eterinių aliejų negalima naudoti nėščiosioms ir matinančioms krūtimi moterims.Taip pat reikia juos rinktis atsargiai esant įvairiems negalavimams. Eterinius aliejus masažams, įtrynimams, kosmetiniais tikslais saugiausia naudoti atskiestus su baze (aliejais, kremais, šampūnais). Dažniausia naudojimo koncentracija 3-5 lašai į 10 ml. bazės. Eteriniais aliejais dažniausiai gydomos peršalimo ligos ir kiti nagalavimai. Garindami eterinius aliejus ne tik patalpoje paskleisime gardų aromatą, kuris maloniai nuteiks mūsų nuotaiką, bet ir išvalysime orą nuo bakterijų. 


Populiariausi ir dažniausiai naudojami eteriniai aliejai yra šie:


Arbatmedžio eterinis aliejus

Arbatmedžio eterinis aliejus nuo seno garsus savo ypatingomis savybėmis. Arbatmedžo aliejus gali padėti greičiau pasveikti sergantiems virusinėmis ligomis bei sumažina galimybę užsikrėsti sveikiesiems .Labai plačiai naudojamas kosmetikos gamyboje , jis gali mažinti aknės simptomus (spuogus) juos sausindamas  , gali padėti kovoje su odos grybeliu dar  naudojamas įtrūkimams, įpjovimams, nubrozdinimams, nudegimams, vabzdžių įgėlimams, alerginiam bėrimui, herpesui (pūslelinei) . Kaip veiksimga priemonė naudojama plaukų priežiūroje nuo pleiskanų.  Plaukų šaknų masažui: 3-5 lašai į 20 g pagrindinio masažo aliejaus . Arbatmedis gali apsaugoti nuo vystyklų sukeliamų bėrimų, todėl į vandenį ar vonelę galima įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus.
Arbatmedžio eterinį aliejuką taip pat galima maišyti su kitais eteriniais aliejais kaip levandų, cinamonų, eukaliptų, mandarinų, apelsinų, rozmarinų, imbiero.

Rozmarinų eterinis aliejus
 
Rozmarinų eterinis aliejus, gali būti rekomenduojamas kaip profilaktinė priemonė, esant peršalimams, apsisaugant nuo infekcijų, galintis pagerinanti kraujotaką , inhaliacijoms naudojama 2-3 lašai i 1 l  karšto vandens .
Yra žinoma gausybė rozmarinų teigiamų savybių ir panaudojimo būdų:
Gali atpalaiduoti raumenis, mažinti raumenų skausmus;Kompresasms naudojama 5 - 6 lašai i 0,5 l vandens .
Plačiai naudojamas plaukų priežiūrai. Nuolat naudojant plaukų priežiūros priemones su rozmarinų eteriniu aliejumi, teigiamai veikiamas plauko fulikulas, todėl plaukai auga sveikesni ir ilgesni. Manoma, kad naudojant rozmarinus sumažėja plaukų slinkimas, atitolinamas plaukų žilimas. Yra įvairių panaudojimo būdų plaukų priežiūroje , vienas iš jų galvos masažas ,  įlašinti rozmarinų aliejaus 2- 3 lašai  į  20 ml.bazino  aliejaus.
Gali būti naudojamas kaip oro gaiviklis, gali neutralizuoti bakterijas, reikia į aromaterapinę lempa įlašinti 2-3 lašus .Gali pagerinti emocinę būklę, panaikinti apatiją, depresiją, padėti esant protiniam pervargimui ir susilpnėjusiai atminčiai.

Pačiulių eterinis aliejus

Pačiulių eterinis aliejus - tai natūralus aliejukas, garsus savo egzotišku kvapu, kuris naudojamas parfumerijos gamyboje, nedidelis aliejaus kiekis mišiniuose suteikia kvapui rytietiškų bruožų.  Aromatas ramina, pakelia nuotaiką, suteikia pilnatvės jausmą. Naudojamas patalpoms aromatizuoti, nubaido kandis.
Pačiulių eterinis aliejukas išskiriamas vandens destiliacijos metodu iš tropikų Azijoje augančių pačiulių krūmų sausų fermentuotų lapų. Pačiulio augalas garsus savo antisteptinėmis savybėmis, priešuždegiminėmis savybėmis, temperatūrą mažinančiomis, dezodoruojančiomis. Aliejukas tinkamas probleminės odos priežiūrai esant pažeistai odai, aknei, uždegimams, egzemoms; Stiprus antioksidantas. Taip pat efektyvi priemonė riebių plaukų priežiūrai ir pleiskanų naikinimui.
Dar jis laikomas afrodiziaku, rytuose šiuo aliejumi aromatizuojama patalynė ir drabužiai.
Teigiama, kad pačiulių eterinio aliejaus galima įlašinti į brandžios odos priežiūros priemones, nes aliejukas gali sumažinti raukšlelių susidarymą.

Pipirmėčių eterinis aliejus


Pipirmėčių eterinis aliejus yra gaivus ir plačiai naudojamas aromaterapijoje protui prašviesinti, geroms ir kūrybingoms mintims skatinti, dėmesio sutelkimui padidinti, depresijai palengvinti, nes gerina nuotaiką.
Pipirmėčių eterinis aliejus taip pat plačiai naudojamas kosmetikoje. Jis vėsina sudirgusią, nuo saulės perkaitusią odą, mažina odos paraudimus, niežėjimą. Tinkamas pleiskanoms mažinti.
Aliejus rekomenduojamas esant migrenai, galvos skausmui, krūtinės užgulimui, ar net virškinimo sistemos sutrikimams, vidurių užkietėjimui palengvinti.
Pipirmėčių eterinį aliejų reikėtų naudoti atsargiai. Pirmiausia išsiaiškinkite, ar nesate alergiški šiam aliejui, nenaudokite nėštumo metu, atsargiai naudokite mažiems vaikams, venkite patekimo į akis.

Kedrų eterinis aliejus



Kedrų eterinio aliejaus savybės, dėl kurių jis vartojamas aromaterapijoje, yra antiseptinės.
Kedrų eterinis aliejus gali dezinfekuoti odą, pašalinti odos uždegimą ar suerzinimą esant dermatitams, egzemai. Gali būti rekomenduojamas riebių plaukų priežiūrai, kai yra pleiskanų ar slenka plaukai.
Masažui ar aromatinėse lempose naudojamas eterinis kedrų aliejus gali padeti sureguliuoti psichoemocinę būklę, pagerinti kraujo ir limfos apytaką.
Eterinis kedrų aliejus turi raminamąjį, stiprinamąjį, atjauninamąjį poveikį, suteikia komforto jausmą, todėl rekomenduojamas jaučiant nepagrįstą baimę, esant agresijos, isterijos, pykčio, kitiems fiziologijai prieštaraujantiems poelgiams, taip pat nemigai.


Citrinų eterinis aliejus



Citrinų eterinis aliejus padeda sutelkti dėmesį, o kremai ir aliejai, praturtinti citrinų eteriniu aliejumi, gali padėti problemiškai odai, gali balinti pigmentines dėmes, gali gerinti veido spalvą, gali pašalinti poodinių kraujagyslių „piešinėlius“ (kuperozę). Vonelės rankoms su šiuo aliejumi efektyviai stiprina ir balina nagus.  



Cinamono lapų eterinis aliejus
 

Cinamono lapų eterinis aliejus - stiprus antiseptikas. Eterinis aliejus, gautas iš lapų, yra aštroko, ilgai išsilaikančio aromato.
Cinamono lapų eterinis aliejus,gali būti tinkamas naudoti silpnų, slenkančių plaukų priežiūrai, anticeliulitinėms kūno priežiūros priemonėms. Taip pat gali veikti priešuždegimiškai, gali kovoti prieš grybelinius, odos susirgimus, karpas, niežus.
Prieš tepant, atlikti odos toleravimo testą ant riešo.


Apelsinų lapų eterinis aliejus



Apelsinų lapų eterinis aliejus išgaunamas iš apelsinmedžių lapų, šis aliejukas yra puikus pakaitalas apelsinų žiedų eteriniam aliejui.
Apelsinų lapai pasižymi dezodoruojančiomis, antidepresantinėmis, raminantčiomis savybėmis. Aliejukas rekomenduojamas spoguotai veido odai prižiūrėti.
Šis aliejus panašus kaip ir apelsinų žievelių aliejus, tik yra mažiau saldesnio kvapo.


Eukaliptų eterinis aliejus


Eukaliptų eterinis aliejus yra gaivaus kvapo. Eukaliptas nuo seno žinomas bei garsus savo gerosiomis savybėmis. Šis aliejukas gali palengvinti kvėpavimą, kosėjimą. Kosmetikoje rekomenduojamas probleminės odos (akne, spuoguotos odos) priežiūroje.
Eukaliptų eterinį aliejuką taip pat galima maišyti su kitais eteriniais aliejais kaip citrinžolių, melisų, pušų.





Šaltiniai:
http://www.ekolinija.lt/aliejai/eteriniai-aliejai/
http://www.ellmuilas.lt/
http://www.aromanatural.lt/eteriniai-aliejai.html


 



1 komentaras: